Debela laž o maščobah

debela laž o maščobah

Kolikor daleč nazaj mi seže spomin v preteklost se spominjam trditev o negativnih učinkih maščob na naše zdravje. To sporočilo je bilo tako globoko zasidrano v meni, da ko sem prvič slišal, da so maščobe dejansko koristne za naše zdravje, tega nisem mogel verjeti. Žal še danes veliko ljudi misli in verjame v to, da so nasičene maščobe in maščobe nasploh slabe za zdravje. Odkril sem, da je veliko stvari, za katere sem mislil, da so nezdrave, dejansko zdravih in obratno. Na žalost sem mogel večino informacij odkriti in raziskati kar sam…

Da je stanje še zmeraj zaskrbljujoče priča dejstvo, ki kaže na to, da danes še zmeraj veliko ljudi (laikov in «strokovnjakov«) trdi, da so maščobe slabe in da imajo izjemno negativni vpliv na naše zdravje. Napačne trditve, da so nasičene maščobe krive za večino srčno žilnih bolezni in da moramo omejiti vnos maščob za znižanje holesterola so še zmeraj žive. Mnogi so zavedeni s strani medijev in lobijev, ki nadzirajo prehransko industrijo ter farmacijo, ki spodbuja in pospešuje prodajo zdravil.

Nekaj o holesterolu

Holesterol je pojem, ki ga vsi poznamo kot nekaj slabega. Temu ni tako. Prav tako ni res, da je raven holesterola edini krivec za srčno žilne bolezni. Holesterol je samo eden izmed pokazateljev tveganja, ki bi ga morali upoštevati v sestavljanki imenovani Naše zdravje. Velikokrat tudi temu žal ni tako in zdravila se po nepotrebnem predpisujejo v veliki meri zaradi dveh razlogov. Prvi je ta, da se ljudem ne ljubi poskrbeti za svoje zdravje, drugi pa zaradi dobička farmacevtske industrije. Ogromno se namreč da urediti s pravilno prehrano in zdravim načinom življenja še preden posežemo po zdravilih. nNe zmeraj, ampak poudarjam velikokrat!

Poznamo veliko različnih zdravil za zniževanje ravni holesterola v krvi. Statini so eno izmed njih in prav statini so tudi eno izmed najboljh prodajanih zdravil na svetu.

Ameriški časnik o srčno žilnih zdravilih navaja preko 900 raziskav o resnosti stranskih vplivov statinov (skupina zdravil, ki pomagajo zniževati raven holesterola pri ljudeh, ki so izpostavljeni tveganju za nastanek srčno žilnih bolezni). Nekateri izmed stranskih učinkov so: povečanje možnosti za rakava obolenja, zmanjšanje imunske funkcije, povišana raven sladkorja v krvi, povečanje možnosti za živčna obolenja, zmanjšanje možganske funkcije, pogoji za povzročitev mišične degeneracije, povečano tveganje za obolenja jeter in trebušne slinavke, itd… Torej statini nimajo samo pozitivnih učinkov (znižanje holesterola), pač pa tudi »nekaj« negativnih.

Zraven vseh teh stranskih učinkov statinov, pa imamo še veliko dokazov, da holesterol ni vzrok bolezni srca in ožilja. Pravzaprav nam standardni test holesterola (celotni holesterol) pove zelo malo o dejanski možnosti nastanka srčno žilnih bolezni. Boljši pokazatelj možnosti nastanka bolezni srca in ožilja je raven HDL (to je raven ˝dobrega˝ holesterola v krvi) in trigliceridov – maščob v krvi.

Po dr. Mercoli, dr. Ravnskovi, dr. Cohenu in drugih strokovnjakih, ki so dobro ozaveščeni viri dejanskih tveganj za srčno žilne bolezni, je ravno raven HDL tista, na katero je treba biti pozoren. Še predvsem na naslednji dve razmerji:

  • HDL/ celotni holesterol
  • Trigliceridi / HDL

Bolj bi nas torej moralo skrbeti zviševanje ravni HDL v krvi, da bi lahko preko njega zmanjšali tveganje za nastanek kardiovaskularnih bolezni, kakor znižanje celotnega holesterola. Zraven holesterola je še precej drugih parametrov, ki kažejo na stopnjo tveganja nastanka srčno žilnih bolezni, kot npr. (stopnja vnetja v telesu, homocistein, regulacija sladkorja, itd…)

Torej, kako lahko zvišamo stopnjo HDL bolj učinkovito? Akcijski načrt!

Z dieto, ki vsebuje tudi nasičene maščobe. Uživanje zadostnih količin zdravih maščob, med katere sodi tudi precejšnja mera nasičenih, ne bo samo zmanjšali tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja, pač pa tudi izboljšali vsesplošno počutje in zdravje. Zraven tega, da začnemo uživati vse vrste zdravih maščob, je treba biti pozoren predvsem na zmanjšan vnos sladkorja, slabih maščob in procesirane hrane.

Mnogo let smo poslušali nasvete o znižanju vnosa maščob v prehrani. Verjeli smo, da maščobe doprinesejo k nastanku srčno-žilnih bolezni. No, to se je v zadnjem času precej spremenilo. Sedaj vemo, da so zdrave maščobe, med katere sodijo tudi nasičene, zelo pomembne in koristne za naše zdravje.

  • + olivno, kokosovo in ostala hladno stiskana olja
  • + nasičene maščobe živalskega izvora (po možnosti iz živali pašne reje)
  • + omega 3
  • + magnezij in cink
  • + vitamin D3
  • + kompleks B vitaminov + krom
  • + alfa lipoična kislina
  • – ocvrta hrana (trans maščobe)
  • – sladkor
  • – preveč OH (delež OH v prehrani določite glede na individualno občutjivost celic na inzulin)

Vnos maščob:

  • Hitrejša izguba maščob. Raziskovalci so odkrili, da uživanje maščob med dieto, povzroči izgubo večjega odstotka maščob. Torej, če želite v krajšem času izgubiti telesno težo, potem poskrbite, da boste uživali dovolj maščobe med dieto.
  • Boljši metabolizem. Maščobe izboljšajo živčno signalizacijo znotraj telesa, kar povzroči bolj živ metabolizem. To se kaže v izboljšanem funkcioniranju hormonov, kar pa vpliva na ˝kurjenje˝maščob.
  • Zdravje možganov. Človeški možgani imajo cca.100 milijard nevronov in so primarno sestavljeni iz holesterola in maščob, večinoma nasičenih. Nevroni potrebujejo nasičene maščobe kot hranila za boljše možgansko delovanje.
  • Zdravje pljuč. Pljuča so oblečena s površinskim slojem, ki deluje kot lubrikant. To omogoča pljučem, da se raztezajo in krčijo, ter s tem vsrkavajo kisik v alveole. Brez tega sloja bi se pljuča sesedla zaradi prevelikega površinskega pritiska. Ta površinski sloj je sestavljen iz nasičenih maščobnih kislin. Torej je pomembno, da zaužijemo dovolj nasičenih maščob in pljučem zagotovimo optimalno zdravje.
  • Močne kosti. Če želimo, da je kalcij učinkovito absorbiran v kosti, moramo uživati maščobe. Dr. Mary Enig, ki je strokovnjakinja na področju dietnih maščob in zdravja ljudi, trdi, da mora biti od vseh zaužitih maščob, vsaj 50% nasičenih maščob, saj je od tega odvisna absorpcija kalcija.
  • Zmanjšano tveganje za kardiovaskularna obolenja. Z uživanjem zadostne količine maščob, se zmanjša raven lipoproteinov v našem telesu. Lipoproteini pa so povezani z nastankom bolezni srca in tako posledično uživanje maščob zmanjša tveganje za kardiovaskularno obolenje.
  • Boljše vsesplošno počutje. Maščobe krepijo imunski sistem in izboljšujejo zdravje. Bele krvničke za optimalno delovanje potrebujejo maščobe in posredno zadostna raven maščob pomeni optimalno delujoč imunski sistem. Če bele krvničke ne delujejo optimalno, pomeni, da niso sposobne identificirati in uničiti tujke v telesu, kot so bakterije in virusi.

Danes vidimo, da so maščobe bile mnogo let napačno interpretirane in njihova potencialna korist za zdravje neprepoznana. Danes vemo več in jih zato lahko izkoristimo do njihovega potencialnega maksimuma. Po vsem povedanem, bi morali ljudje uživati maščobe iz visokokakovostne hrane, kot je organsko kokosovo olje, bio jajca, travniško hranjeno govedo, divje ribe, olivno olje, hladno stiskana olja oreščkov, ter polnomastne mlečne izdelke.

Več branja o maščobah lahko najdete tukaj.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Reference:

  • James B. LaValle, R.Ph., C.C.N., N.D. with Stacy Lundin Yale, R.N., B.S.N. 9 Keys to optimal Health Cracking the metabolic code.
  • James B. LaValle, R.Ph., C.C.N., N.D. Your blood never lie

Morda te zanima tudi