15 kratkih prehranskih nasvetov

15 nasvetov

Nimaš dosti časa ali potrpljenja? Tukaj je 15 praktičnih in visoko učinkovitih prehranskih nasvetov, v le enem ali dveh stavkih.

 • V nasprotju s tem, kar so nam od nekdaj govorili, je ekstra deviško olivno olje, poleg tega, da je eno od najbolj zdravih olj, tudi eno od najbolj odpornih na vročino. To pomeni, da je najboljša izbira za cvrtje.
 • Pokovka vsebuje dosti več zdravih polifenolov kot večina zelenjave, zaradi česar je prava “zdrava hrana”. Moškim pa da tudi boljše erekcije.
15 kratkih prehranskih nasvetov 1
 • Za Krvavo Mary, z vsemi svojimi paradižikovi hranili, je najbolj zdrava alkoholna pijača Manhattan. Narejena je iz viskija, vermuta, in grenčice angostura, ki so vsi bogati z eksotičnimi rastlinskimi polifenoli.
15 kratkih prehranskih nasvetov 2
 • Jemanje le enega otroškega aspirina na dan lahko pomaga zmanjševati telesno maščobo, odganja bolezni srca, in se bori proti kožnemu raku in raku na črevesju.

 • Trmasto črevesje? Popij pol litra vode takoj, ko se zbudiš. To sproži tako imenovani “gastrokolični refleks”, ki signalizira prebavnemu traktu, da uporabi rešilne čolne in začne z evakuacijo.

 • Znižaj kalorije v porciji riža za do 50 odstotkov, z dodajanjem čajne žličke kokosovega olja v vodo, v kateri kuhaš riž. Nato daj kuhani riž v hladilnik za 12 ur. Pogrej in postrezi.

 • Dodaj 2-3 grame kakava k svoji kavi, da okrepiš njene učinke na povišanje kognicije in znižaš učinke, ki povzročajo tesnobo.
15 kratkih prehranskih nasvetov 3
 • Zaužitje enega povprečno velikega korena na dan zniža tvoje možnosti za razvoj raka na prostati za polovico.

 • Ne trudi se z odstranjevanjem kože s piščanca. Koža na povprečno velikih piščančjih prsih doda le približno 50 kalorij in okoli 55 odstotkov le teh je mononenasičenih. Saj veš, kot v olivnem olju.

 • Jej jajca brez zadržkov. Raziskava, ki je potekala v več državah in je imela 177.000 udeležencev, ni odkrila nobene povezave med prehranskim holesterolom, krvnimi lipidi in boleznimi srca in ožilja na splošno. (Raziskava je temeljila na zaužitju enega jajca na dan, kar pa je vseeno zelo oddaljeno od prejšnjih priporočil le enega jajca na teden.)

 • Najboljša prehrambena navada, ki se je lahko naučiš, je da odložiš svoje vilice po vsakem grižljaju. Takšno počasno jedenje dovoli, da se sprožijo hormoni za uravnavanje lakote, tako da se hitreje počutiš nasiteno. Dovoli tudi, da se ohranja inzulinska občutljivost in da so hranila dostavljena v mišice, namesto da so naložena kot maščoba.

 • Zamrznjeno sadje in zelenjava je pogosto boljše kot “sveže”. Beleži le minimalno izgubo večine hranil, tudi če je  zamrznjeno do 90 dni. V nekaterih primerih pa zamrzovanje naredi določene polifenole (antocianine) bolj dosegljive.

 • Si naveličan zelenjave, kuhane na pari ali zelenjave, pripravljene v mikrovalovni pečici? Mirno in brez občutka krivde jo lahko tudi popražiš, zato ker cvrtje poveča dosegljivost njenih polifenolov, v nasprotju s kuhanjem, ki znižuje polifenole v njej. Lahko uporabiš olivno olje, ker tudi to vsebuje polifenole.

 • Ne želiš uporabljati statinov, zdravil za zmanjševanje holesterola v krvi? Razmisli o jemanju niacina. Znižuje LDL holesterol, povišuje HDL holesterol in je ena od redkih stvari, ki znižuje lipoprotein (a), katerega visoki nivoji lahko potrojijo riziko za zgodnji srčni napad.

 • Pozabi na jogurt in raje popij kefir. Ta rahlo slana, rahlo fermentirana pijača vsebuje med 10 do 34 sevov bakterij, v primerjavi z jogurtovimi 2 do 7 sevi. Nekatere raziskave pa tudi kažejo, da je za bakterije v kefirju bolj verjetno, da se za stalno naselijo v tvojem črevesju.

Izdelki, ki ti morda pridejo prav na temo 15 kratkih prehranskih nasvetov:

Ne spreglejte kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke 

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Sem Vitja Sikošek, strokovnjak na področju Biosignature modulacije in treningov z utežmi. V zadnjih 25 letih sem pomagal več kot 1000 posameznikom pri preoblikovanju telesa ter izboljšanju zdravja in počutja. Svoje znanje redno izpopolnjujem na izobraževanjih, kar potrjuje tudi preko 15 pridobljenih certifikatov, med katerimi najbolj izstopata PICP (Poliquin performance specialist) nivo 2 in strokovnjak Biosignature modulacije nivo 2. Za več informacij o mojemu delu, kliknite tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Vir:

Luoma, TC. Tip: 15 Quick Tips For Short Attention Spans. Dostopno na: t-nation.com

Morda te zanima tudi