4 “slaba” živila, ki so dobra za tebe

4 živila

Na kratko:

  1. Mnogo hranil v rjavem rižu ni biološko razpoložljivih zaradi fitinske kisline.
  2. Kečap, če ni sladkan s fruktozo ali drugimi sladkorji, je odličen vir likopena.
  3. Večina maščobe v slanini je mononenasičena maščobna kislina poznana kot oleinska kislina, enake vrste, kot jo najdemo v olivnem olju.
  4. Pivo je lahko bolj zdrava pijača kot vino. Obe vsebujeta mnogo hranil, a pivo ima manj kalorij.

Včerajšnja znanost in živila

Prevladujoči pisci na področju zdravja in prehranjevanja prepogosto delijo splošne nasvete o prehrani, ki so, če jih pogledamo od blizu, presejani z nedoslednostmi, včerajšnjo znanostjo, kratkovidnostjo ali z navadnim dvo-dimenzionalnim razmišljanjem. Tukaj je nekaj živil, za katera ti pravijo, da se jih moraš izogibati, ker so “slaba” za tebe, a ti dejansko lahko koristijo.

1 – Beli riž

Če ima zdrava hrana svojo ikono, je to rjavi riž. Guruji zdrave prehrane ti bodo dejali, da je rjavi riž poln beljakovin, da vsebuje vlaknine, ki ti bodo pomagale pri dobri prebavi, in da ne dviguje krvnega sladkorja toliko kot beli riž. Imajo sicer prav, a to so le manjše podrobnosti. Ja, rjavi riž vsebuje beljakovine, a gre za zanemarljive količine; boljše za tebe so usta polna živalskih beljakovin. Vsebuje vlaknine, a bo bolje za tebe, da  jih dobiš iz boljših virov, kot so sadje in zelenjava. In nazadnje, ja, ne zvišuje dosti tvojega krvnega sladkorja, a nihče ne poje le skledo belega riža, ampak ga jemo zraven mesa ali zelenjave, ali z nekaj olja, kar vse blaži dvig krvnega sladkorja.

Obstaja pa še ena stvar pri rjavem rižu, ki ga naredi posebej problematičnega. To je prisotnost fitične kisline, spojine locirane v riževih otrobih – v delu, ki da rjavemu rižu svojo barvo. Fitična kislina lahko “zagrabi” in onemogoči minerale, zraven tega, da inhibira encime, ki jih potrebujemo za prebavo hrane. To ima za posledico, da je večina opevanih hranil v rjavem rižu po večini nedosegljivih za prebavo. Zato je beli riž, navkljub desetletjem slabe propagande, pogosto superiorno hranilo, še posebej za športnike in aktivne ljudi. Ojačan je s prebavljivimi vitamini in ni povezan z alergijami na hrano, napihnjenostjo, ali katerim drugim prebavnim problemom pogosto povezanim z žitaricami na splošno.

2 – Kečap

Kečap že dolgo velja za nezdravo živilo, ki ga ponavadi povezujemo s hitro hrano.Vendar pa je kečap, pod pogojem, da najdemo vrsto brez dodanega sladkorja, precej dobra stvar.

Fitokemikalija imenovana likopen je antioksidant okoli 100 krat močnejši od vitamina E. Najdemo ga v paradižnikih in drugi živo rdeči zelenjavi in sadju. Na žalost pa se likopen ne absorbira dobro, če ni kuhan. Zato so procesirani paradižnikovi proizvodi kot kečap najbolj biološko uporaben vir likopena. Likopen je vpleten pri zmanjšanju incidence kapi, srčnih bolezni, sladkorne bolezni, osteoporoze, moške neplodnosti, in raka na prostati. Poiščite kečap narejen le iz paradižnikov, kisa, soli in začimb in ga obilno uporabljajte. Dajte ga na standardne stvari kot so burgerji, a uporabite ga tudi na jajcih in pečenem mesu ali ga dodajte k juham in obaram.

3 – Slanina

Slanina je ena najbolj demoniziranih hranil vseh časov. V času fobije pred nasičenimi maščobami, le kako bi lahko bilo drugače? A zdaj ko vemo, da je bil strah pred nasičenimi maščobami povečini neutemeljen, je čas, da še enkrat pogledamo slanino.

Med hranili, ki so zares pomembna za človeško zdravje, se zelo visoko uvrščajo jetrca, želodčki in druga drobovina, zraven z določenimi zelišči in začimbami ter oreščki in semeni. Vendar pa večina ljudi ne mara okusa drobovine, in skoraj nemogoče je zaužiti dovolj peteršilja, žajbla, rožmarina in timijana, da zadostimo potrebo po teh hranilih. Visoko na tej listi pa je tudi svinjina, še posebej slanina. Vsebuje namreč pretežno zdrave nasičene in mononenasičene maščobe, sestavljene večinoma iz oleinske kisline, ki jo najdemo tudi v olivnem olju. Edini opomin je, da poišči slanino “pašnih” prašičev, ki so jedli normalno prašičjo hrano namesto industrijskih pomij.

4 – Pivo

Na pivo ponavadi gledamo kot na nesofisticiranega, škrbastega, neotesanega brata vina. Legije vinskih snobov povzdigujejo in opevajo vinsko aromo, dediščino, okus in njegove koristi za zdravje. In čeprav je večina teh kategorij subjektivnih, zadnja – zdravje – ni. In tukaj vino nima prednosti pred pivom. Seveda, vino vsebuje polifenole, ki bi naj bili koristni za zaščito srca, a vsebuje jih tudi pivo. Edina razlika je, da polifenoli iz piva prihajajo iz ječmena in hmelja namesto iz grozdja. Vino naj bi tudi zmanjšalo incidenco krvnih strdkov, a to je verjetno zasluga alkohola samega.

Kar se tiče posameznih hranil, ima pivo več niacina, vitamina B5 in B12, folata, selena in silicija, medtem ko vsebuje vino več kalcija, železa, magnezija, kalija, cinka in mangana. Pivo ima manj kalorij, a to je primarno zato, ker vino vsebuje več alkohola. Za največ hranilnega učinka se držite temnejših piv, ki imajo okus tekočega kruha, namesto bledih in vodenih različic.

Če želiš prejeti svojo BREZPLAČNO KNJIGO RECEPTOV v vrednosti 14,9€ + unikatno kodo za 20% POPUST NA CELOTEN PRVI NAKUP v naši trgovini, nam preko spodnjega obrazca posreduj svoje podatke.

Ne spreglej kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke 

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Sem Vitja Sikošek, strokovnjak na področju Biosignature modulacije in treningov z utežmi. V zadnjih 25 letih sem pomagal več kot 1000 posameznikom pri preoblikovanju telesa ter izboljšanju zdravja in počutja. Svoje znanje redno izpopolnjujem na izobraževanjih, kar potrjuje tudi preko 15 pridobljenih certifikatov, med katerimi najbolj izstopata PICP (Poliquin performance specialist) nivo 2 in strokovnjak Biosignature modulacije nivo 2. Za več informacij o mojemu delu, kliknite tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Vir:

Luoma, TC. 7 Bad Foods That Are Good For You.

Morda te zanima tudi