Kozaški počep – najboljša raztezna vaja

Kozaški počep vitja

Kozaški počep

Kozaški počepi so pogosto uporabljeni kot vaja za mobilnost in izboljšanje gibanja, lahko pa se uporabijo tudi za izboljšanje kontrole in osnovne moči nožnih mišic. Pri tej vaji so aktivirani adduktorji, kvadriceps, glutealne mišice, zgornji hrbet in bočni fleksorji. Če nimate težav z obsegom giba, je ta vaja ena najboljših vaj za ogrevanje, kar jih obstaja. Odlična je za “odprtje” vaših bokov, kolen in gležnjev. Premikanje teže z ene noge na drugo in igranje s položajem stopal je fenomenalen način, da izgradimo moč in gibalno zavedanje. Če boste delali le eno vajo za mobilnost za izboljšanje vašega počepa, bi morala biti ta. Kaj pa če ne morete niti priti v pravilen položaj? Takrat pa lahko uporabite protiutež za dostop v globji položaj.

Kozaški počep s protiutežjo

Posnetek zgoraj prikazuje lažjo različico, kjer si za začetek pomagamo ali z rokami, ali s protiutežjo.

Ključno je, da smo čim več časa aktivni v tem položaju, da se naše telo navadi nanj, potem pa se znebimo obtežitve in poizkusimo vajo izvesti le z našo lastno telesno težo. Uporabimo lahko ročke, kettlebell ali kaj drugega. Odvisno od jakosti vaših restrikcij mobilnosti, boste morda morali začeti z večjo obtežitvijo in jo počasi znižati v nekaj vadbah.

3 koristi kozaškega počepa

Za dolgoročni uspeh športnika, pa tudi za zdravje aktivne osebe, je ključnega pomena zmožnost obnovitve in okrevanja od akutnih in kroničnih stresorjev pri vadbi. Kozaški počep nam nudi edinstveno rešitev in preventivni pristop pri bolečini v sklepih, mišični togosti in prevenciji poškodb. Vendar pa se pri izvajanju te vaje ponavadi preveč osredotočimo na končni rezultat in dosego določenega števila ponovitev, namesto da bi se osredotočili na integriteto sklepov, nevromišično kontrolo in vzpostavitev in raziskanje novih območij gibanja.

1. Vzpostavitev in obnova našega območja gibanja

Dr. Andreo Spina (Funcional Range Conditioning) predlaga, da vadimo s postopnimi 10-20 odstotnimi povečanji našega območja gibanja, da bi maksimizirali in obnovili zdravje naših sklepov. Kozaški počep nam nudi večplanarna sredstva za izboljšavo zdravja naših gležnjev, kolen in bokov, in to obenem.

2. Izboljšanje sklepov in veznih tkiv

Boki, kolena in gležnji vsi delujejo skupaj pri večini vaj, kot tudi pri vseh človeških in športnih gibih. Izboljšanje sklepa in veznih tkiv pri njih vseh je odvisno od strukturnih stresorjev, ki so plasirani na njih, kot naprimer uporaba sile. Kozaški počepi nam dovolijo, da uporabimo te sile pod različnimi koti in smermi, in s tem kreirajo močnejšo strukturno “mrežo”, kontrolo in zavedanje.

3. Priprava na najhujše

Ko počepamo, vlečemo in potiskamo velike teže, se lahko znajdemo v situaciji, ki lahko vodi do poškodbe, če nanjo nismo pripravljeni. Bolje kot so naša telesa pripravljena, da se nemudoma soočijo z različnimi stimulacijami, manj bomo izpostavljeni poškodbam. Kozaških počep je idealen za tako pripravo.

Posnetek zgoraj prikazuje ciljno različico, kjer lahko rotiramo kot kolka in celo dvigujemo peto. S tem dosežemo maksimalno raztezanje v gleženjskem, kolenskem in kolčnem sklepu, ter obenem ogrevamo mišice.

Splošni in funkcionalni fitnes

Kozaški počep je dober indikator zmožnosti gibanja in integritete naših bokov, kolen in gležnjev. Zmožnost izvajanja teh gibov demonstrira, da ima posameznik dovolj mobilnosti, telesne kontrole in stabilnosti pri globjih razponih gibanja, da lahko izvaja tudi bolj napredne vaje z visokim impaktom. Mnogo posameznikov pa je sprva ne bo sposobno izvesti, kar je indikator problemov, ki lahko povečajo riziko za poškodbe, če jih pravočasno ne naslovimo. Raziskujte ta gib, da povečate vaš obseg gibanja, zberete moči po vadbi, in se boljše zaščitite pred poškodbami, ki se jim pogosto lahko izognemo.

Naj postane ta vaja vaša osrednja vaja za mobilnost. Včasih imajo individualne vaje za mobilnost sklepov svoje mesto, vendar če treniramo naše telo, da se premika kot enota, je smiselno tudi, da uporabimo enako metodologijo pri naši vadbi za mobilnost. Zraven pa boste s to vajo izgradili še nekaj mišične mase, namesto da sedite na vašem penastem valju in pol ure mrcvarite vaša meča v upanju, da se bo magično pojavilo nekaj dorsifleksije. Kozaški počep lahko uporabimo kot ogrevalno vajo, korektivno vajo, pri aktivnem okrevanju ali kot pomožno vajo. Odvisno od vaše zmožnosti izvajanja vaje z dobro kontrolo in obsegom giba, lahko nato dodate druge variacije ali obtežitev in povečate intenziteto in kompleksnost te vaje.

Dodatki za boljšo formo

Ker v članku govorimo o ohranjanju dveh ključnih funkcij, to sta moč in gibljivost, bom tik pred koncem priporočil še dva izdelka, ki ju lahko enostavno vključimo v naš vsakdan in bosta super kotistila pri tem. Povezavo do obeh in video razlago pripenjam v nadaljevanju:

  1. Complete diet protein; popoln nadomestek obroka
  2. Kreatin monohidrat; nepogrešljiv za ohranjanje in povečanje moči

Ne spreglejte kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke 

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Sem Vitja Sikošek, strokovnjak na področju Biosignature modulacije in treningov z utežmi. V zadnjih 25 letih sem pomagal več kot 1000 posameznikom pri preoblikovanju telesa ter izboljšanju zdravja in počutja. Svoje znanje redno izpopolnjujem na izobraževanjih, kar potrjuje tudi preko 15 pridobljenih certifikatov, med katerimi najbolj izstopata PICP (Poliquin performance specialist) nivo 2 in strokovnjak Biosignature modulacije nivo 2. Za več informacij o mojemu delu, kliknite tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Viri:

  • Morrison, Tom. Tip: The Very Best Low-Body Mobility Exercise. Dostopno na: t-nation.com
  • Dewar, Mike. Cossack Squat Exercise Guide. Dostopno na: barbend.com

Morda te zanima tudi