Bolečine v trebuhu in napihnjenost – kako jih odpraviti

bolečine v trebuhu

Vzrokov za bolečine v trebuhu je kar nekaj. Največkrat pa ob bolečinah v trebuhu pomislimo na želodec in črevesje. In prava je tako, saj sta ta dva največkrat krivca za bolečine. Ob pojavu bolečin priporočam, da se pozorno opazujete in spremljate, saj boste le tako odkrili vzroke na nastanek bolečin in ob hujših bolečinah le-te znali opisati zdravniku.

Na kaj morate torej biti pozorni ob bolečinah v trebuhu? Najprej je pomembno, da znate določiti, kje čutite bolečino, kako močna je in ali jo spremljajo še kakšni drugi simptomi. Prav tako morate biti pozorni na ponavljajoče se bolečine. Takrat je prav, da si zapišete, kdaj so se pojavile, kaj ste jedli takrat in nekaj obrokov prej in ali se je kaj posebnega zgodilo.

Bolečine v trebuhu

Vzroki za bolečine v trebuhu?

Vzrokov za nastanek bolečin v trebuhu, kot sem omenil že zgoraj, je veliko. Vendar redko so te bolečine posledica resnejše bolezni. Največkrat gre za neurejeno prebavo, porušeno črevesno floro in poškodovano integriteto črevesne stene.

Bolečine v trebuhu pri otrocih

Otroke največkrat boli trebuh ob preveč zaužitih sladkarijah, neurejeni in neuravnoteženi prehrani, ob različnih intolerancah in ob stresnih dogodkih. Rešitev je torej, da poskrbimo za čim bolj raznoliko prehrano otroka, spremljamo morebitne ponavljajoče se bolečine ob zaužitju določene vrste živil, poskrbite za zdravo črevesno floro (z dodajanjem probiotikov in prebiotikov) in poskrbimo za čim manj stresno odraščanje. Seveda so bolečine lahko vzrok tudi večjih zdravstvenih težav, zato je pomembno, da otroka pozorno spremljamo.

Bolečine v trebuhu pri ženskah

Ženske velikokrat čutite bolečine v spodnjem delu trebuha pred, med ali po menstruaciji. Drugi pogostejši vzroki za nastanek bolečin v trebuhu so še: vnetja sečil, ledvic, ledvični kamni, bolezni in vnetja reproduktivnih organov in seveda najpogostejši vzrok – neurejena prebava, ki se lahko kaže kot krči, napenjanje in napihnjenost.

Bolečine v trebuhu pri moških

Med najpogostejše bolečine v trebuhu se pri moških sodijo: vnetje mehurja in sečnih poti, vnetje slepiča in bezgavk ob slepiču, dimeljska kila in neurejena prebava.

Imaš pogosto napihnjen trebuh? 

Napihnjenosti in bolečine v trebuhu so pokazatelj porušene črevesne flore in poškodovane integritete črevesne stene.

Ko se zvečer pogledaš v ogledalo, je vse, kar vidiš, le neverjetno napihnjen trebuh?

Napihnjen trebuh ni normalen pojav, s katerim bi se moral vsakodnevno soočati. Če boli prst ali noga ukrepamo, če smo napihnjeni pa prepogosto ne …

Ti zaupam rešitev? Urejena prebava.

Kako vemo, da se v naši trebušni votlini nekaj dogaja?

Znaki, ki kažejo na to, da se v naši trebušni votlini nekaj dogaja so lahko zelo različni. Največkrat so to:

 • krči v trebuhu
 • napenjanje
 • prebavne motnje (driska ali zaprtost)
 • spahovanje
 • jutranja slabost
 • slabše splošno počutje
 • top in stalne bolečine
 • ostre kratkotrajne bolečine …


Kaj torej pomaga proti bolečinam v

trebuhu?

Formula za uspeh je urejena in zdrava črevesna mikroflora. Pravilno delovanje črevesja je najpomembnejše pri zagotavljanju optimalnega zdravja in odpravo napihnjenosti, tiščanja, zbadanja …

Na kaj vse vpliva porušena črevesna flora in kako odpraviti bolečine v trebuhu, opisujem v nadaljevanju …

 • Težave v prebavnem traktu lahko povzročijo precej več škode od običajne napihnjenosti, vetrov, bolečin v trebuhu in driske. Pravzaprav so težave s prebavili največkrat pokazatelj kroničnih zdravstvenih težav.
 • Neravnovesje v črevesju se povezuje s hormonskim neravnovesjem, avtoimunimi boleznimi, kot je npr. revmatoidni artritis, težave s ščitnico, sladkorna bolezen, kronična utrujenost, fibromialgija, anksioznost, depresija, ekcemi in težave s kožo … to so le nekatere izmed njih.
 • Zaradi poškodovanega prebavnega trakta regeneracija po vsakodnevnih naporih ni optimalna in svoje delo, vsakodnevna opravila ali treninge ne zmoreš več opravljati 100%. To se dogaja zato, ker razdražen in poškodovan prebavni trakt terja preveč energije za sprotno regeneracijo, od tega si utrujen. Je namreč izjemno velik organ in velik organ, potrebuje veliko energije.
 • Imunski sistem posledično peša in infekcije se te lahko lotevajo pogosteje kot nekoč. V črevesju se nahaja 80% imunskega sistema.


Kako lahko izboljšamo delovanje črevesja?

Funkcionalna medicina uporablja enostaven pristop v štirih korakih: izločitev, nadomestitev, obnovitev in “popravilo”. Ti štirje koraki so izjemno učinkoviti. Delujejo preverjeno in zagotovo. Preberite jih počasi in bolje boste razumeli.

1. Izločitev

Izločite vse, kar je slabo za vas. Cilj je odstraniti vse stvari, ki lahko negativno vplivajo na okolje našega prebavnega trakta, kot je npr. hrana, ki povzroča vnetje v telesu, razne infekcije in živila, ki naša prebavila dražijo, pozvročajo napihnjenost, bolečine v trebuhu … Mednje sodijo alkohol, kofein in poživila oz. droge. Živila, ki povzročajo vnetje v telesu so pogostokrat gluten, mlečni izdelki, koruza, soja, jajca in sladkor, saj lahko privedejo do preobčutljivosti na določeno živilo.

Priporočam, da preizkusite sistem izločanja živil tako, da poskušate sami ugotoviti, ali vam morda katero živilo še posebej ne odgovarja, ali pa opravite test intoleranc na živila. Razne infekcije v prebavilih lahko povzročajo paraziti, kvas ali bakterije. S pomočjo določene analize se lahko določi število dobrih bakterij, prav tako prisotnost morebitnih infekcij. Pri premagovanju infekcij je navadno potrebno zdravljenje z zelišči, določenimi zdravili proti parazitom in glivicam, v nekaterih primerih je potreben tudi antibiotik.

probiotik proflora napihnjenost


2. Nadomestitev

Nadomestiti je potrebno manjkajoče sestavine za boljše delovanje črevesja. V prehrano dodajte veliko fermentiranih živil in ključne dodatke, ki pripomorejo k dobri prebavi in absorpciji hranil. V tej točki imata IZJEMNO POMEMBNO VLOGO GLUTAMIN, aminokislina, ki rapidno obnovi stene črevesja in želodca ter dodatek izbranih probiotičnih kultur za nižanje vnetja v telesu. Razlog, zakaj je potrebno nekatere stvari dodati, so osiromašene zaloge nekaterih hranil in mineralov kot posledica neprimerne prehrane, prepovedanih živil, antacidnih zdravil, določenih bolezni in procesa staranja. V nadaljevanju opišem tudi, katere dodatke priporočam.

3. Obnovitev

Ponovna naselitev dobrih bakterij za vzpostavitev zdravega razmerja bakterij v črevesju je ključnega pomena, če želimo odpraviti napihnjen trebuh in ostale težave povezane s porušeno črevesno floro. To najlaže dosežemo z uporabo probiotikov. Mlečni in fermentirani izdelki so seveda odlični, vendar navadno niso dovolj. Odlični probiotiki so tisti, ki vsebujejo ciljne bifidobakterije in vrste laktobakterij v pravilnem razmerju.

Priporočljiv odmerek je nekje med 25-100 milijard enot na dan, takšnih, ki se lahko uspešno naseljujejo in trajno pomagajo rešiti težave. Pomembno je tudi uživanje prebiotikov, ki so hrana za dobre bakterije, ki jih lahko v svoje telo vnesemo s pomočjo dodatkov ali s hrano, ki vsebuje veliko topnih vlaknin.

Dodatki za regeneracijo prebavnega trakta in odpravo napihnjenega trebuha

4. Popravilo

Zagotavljanje hranil, ki jih naše črevesje potrebuje za uspešno samoobnavljanje, je bistvenega pomena. Eno mojih najljubših dopolnil je L-Glutamin, aminokislina, ki pomaga pomladiti in obnavljati stene črevesja. Ostala prav tako pomembna hranila so še cink, omega 3-maščobne kisline, vitamin A, C in E. Ne glede na to, kakšno je vaše zdravstveno stanje, vam bodo opisani štirje koraki zagotovo pomagali in vašemu črevesju tudi. S pomočjo teh korakov lahko v dokaj kratkem času opazite veliko spremembo, tudi pri kroničnih in vnetnih boleznih, ki so navadno precej obremenjujoča za vaše črevesje in zdravje celotnega telesa.

 

Ne spreglej kategorij z ostalimi koristnimi nasveti in naših objav na socialnih omrežjih:

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi