Pojesti 36 pesticidov naenkrat je zdravo

pesticid

Ni lepšega kot začeti dan s svežimi pesticidi. Vsak se odloči sam koliko jih bo pojedel, zato je dobro vedeti kaj več na to temo. Seveda, da NI zdravo. V nadaljevanju sem zato pripravil nekaj zanimivih izhodišč.

Pesticidi na sadju in zelenjavi

Določena vrsta sadja ali zelenjave je hujše onesnažena kakor druga. Ni vse isto. Zaradi njihove listnate konfiguracije, atraktivnosti za določene insekte ali gljive, in dolžine sezone rasti, eni potrebujejo več pesticidov od drugih. Ameriška zveza potrošnikov in raziskovalna skupina z imenom “Okoljska delovna skupina”, sta z uporabo podatkov ameriške FDA (Administracije za hrano in zdravila), sestavila seznam najhujše zelenjave in sadja v povezavi z rizikom za zdravje povezanim s pesticidi. Če pojeste samo pet sadežev in zelenjave s te liste, boste zaužili vsaj 10 različnih pesticidov, in dosti izmed njih se bo z veseljem naselilo v vaših organih in telesni maščobi.

Tukaj je seznam: jagode, paprika (tako zelena kot rdeča), špinača, češnje, breskve, zelena, jabolka, marelice, stročji fižol, kumarice, hruške, krompir in borovnice. Nekaj izmed njih si zasluži posebno omembo, zato ker so še posebej onesnažene. Jabolka, na primer, so ciljana z več pesticidi (36) kot katerokoli drugo sadje ali zelenjava. Do 7 različnih tipov pesticidov je bilo najdenih na posameznem vzorcu. Jagode pa imajo zelo visoke nivoje fungicidov, dva izmed katerih sta verjetno karcinogena in enega, ki posega v našo proizvodnjo testo ster ona.

Najboljši med pridelki

Na srečo obstaja tudi seznam sadja in zelenjave, ki so relativno čisti, kar zadeva pesticide: čebula, avokado, sladka koruza, ananas, mango, šparglji, kivi, zelje, jajčevec, lubenica, grenivka, sladki krompir in medena melona.

Kaj storiti glede tega

Lahko se odločite, da jeste le hrano s čistega seznama. Na žalost pa s tem ne boste dobili dovolj raznovrstnih hranil v vaši prehrani.

Lahko rečete “vseeno mi je” in nadaljujete z uživanjem kateregakoli sadja in zelenjave, ki jih želite, v upanju, da bodo sestavine, ki so pozitivne za zdravje in življenje, odtehtale mogoče negativne učinke kemikalij in pesticidov. Dosti sreče pri tem.

Lahko kupujete organsko. Problem pa je, da je organsko drago.

Lahko operete vaše sadje in zelenjavo v raztopini sestavljeni iz ene čajne žličke detergenta za pranje posode in štirih litrov tople vode. Operite izdelke v tej soluciji (10 sekund), nato pa jih temeljito sperite.

Lahko olupite tisto sadje in zelenjavo, pri kateri je to mogoče, in tako mehansko odstranite večino pesticidov in kemikalij (pri tem pa žrtvujete nekaj hranil in vlaken). Podobno lahko pri nekateri zelenjavi odstranite zunanje liste in pojeste le notranji del.

– Lahko pa kupujete zamrznjeno ali konzervirano sadje in zelenjavo. Umivanje in blanširanje, ki pripravi sadje in zelenjavo za zamrzovanje in konzerviranje, naj bi namreč odstranilo med 80 do 90 odstotkov pesticidov.

Zamrznjeno je dobro

Dosti potrošnikov ima predsodek proti zamrznjeni zelenjavi in sadju. Čeprav je bila v večini primerov nabrana, umita in hitro zamrznjena, še pred domnevno degradacijo hranil, jih potrošniki generalno tretirajo kot “procesirane” in posledično, inferiorne. Njihov predsodek je zgrešen. Zamrzovanje ohranja hranila in jih v nekaterih primerih celo poveča, poleg tega pa naredi specifične fitokemikalije bolj biokemično dostopne.

Dokazi

Obstaja velika količina raziskav, ki podpira hranilno vrednost zamrznjene zelenjave in sadja. Ena izmed njih je ocenjevala količino riboflavina, beta karotena, vitamina C in vitamina E v zamrznjeni in nezamrznjeni koruzi, špinači, korenju, brokoliju, grahu, stročjem fižolu, jagodah in borovnicah. Ugotovili so naslednje:

  • Zamrznjena hranila so pokazala minimalno izgubo vitamina C v primerjavi z velikimi izgubami v nezamrznjenih, “svežih” oblikah.
  • Zamrznjen grah je pokazal povišanje v vitaminu C in vitaminu E naproti nezamrznjenemu.
  • Ni bilo nobene razlike v vsebnosti riboflavina med zamrznjenimi in nezamrznjenimi vzorci.
  • Tri izmed vrst zamrznjene zelenjave so imele višje količine vitamina E kot njihove nezamrznjene oblike.
  • Vse ugotovitve so veljale tudi za sadje in zelenjavo, ki je bila zamrznjena za 90 dni.

Iz še neznanih razlogov pa so imeli zamrznjeni grah, korenje in špinača nižje nivoje beta karotena kot nezamrznjeni vzorci. Govoreč na splošno pa, če seveda ni bila pretrgana “veriga zamrzovanja”, je zamrznjeno sadje in zelenjava pogosto tako dobro ali boljše kot sveže. Enako velja tudi za večino, če ne vse, fitokemikalije najdene v sadju in zelenjavi. V primeru borovnic pa zamrzovanje celo izboljša biološko uporabnost antocianinov, flavonoidov. Zamrzovanje ustvarja kristale, ki okvarijo strukturo rastlinskih vlaken in tako naredi antocianine bolj dostopne.

Dejstvo je, da je zamrznjeno sadje in zelenjava bolj praktično za uporabo kakor sveže. Ni nam ga potrebno olupiti ali izluščiti, ali skrbeti, da se bo postaralo. Vsebuje lahko 80-90 odstotkov manj pesticidov. Sedaj pa lahko na ta seznam dodamo tudi hranilno superiornost.

Ne spreglejte kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke ⤵️

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Reference:

  1. Connell, Paul M., et al. “Negative associations of frozen compared with fresh vegetables.” Appetite, Volume 127, 1 August 2018, Pages 296-302.
  2. Bouzari, Ali, Dirk M. Holstege, and Diane Marie Barrett. “Vitamin Retention in Eight Fruits and Vegetables: A Comparison of Refrigerated and Frozen Storage.” Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2014.
  3. Mullen, William, et al. “Effect of freezing and storage on the phenolics, ellagitannins, flavonoids, and antioxidant capacity of red raspberries.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 50.18 (2002): 5197-5201.
  4. “Freezing blueberries improves antioxidant availability.” Science Daily, July 22, 2014.

Morda te zanima tudi