Kefir je prava zadeva, pozabi na jogurt

Kefir

Kefir je mlečni proizvod, narejen iz žive kefirjeve kulture (kefirjevih zrn, sestavljenih iz bakterij in kvasovk), ki jo položimo v mleko. Končni rezultat je rahlo kisla, rahlo fermentirana pijača, ki jo lahko pijejo tudi najbolj laktozno intolerantni ljudje. Je pitna mešanica med mlekom in jogurtom. Medtem ko je tradicionalno narejena iz kravjega, kozjega ali ovčjega mleka, ga lahko naredimo tudi iz bilokaterega rastlinskega mleka (soja, riž). Lahko ga naredimo celo iz kokosovega mleka ali vode, da dobimo kokosov kefir.

Beseda kefir prihaja od turške besede, ki pomeni “dobro počutje”, in je bil tradicionalno narejen v vrečah iz kože in obešen nad vrati. Vsakič, ko je kdo prišel skozi vrata, so ga lopnili z ramenom in tako zmešali vsebino vreče in zagotovili učinkovito fermentacijo.

Kar je posebej dobro je, da kefir vsebuje veliko več probiotikov, dobrih bakterij, kakor jogurt. Še pomembneje pa je, da so raziskave pokazale, da se bakterije v kefirju pritrdijo na sluznico črevesja in formirajo kolonije, namesto da odmrejo ali so izločene. To omogoči kefirju, da spremeni vaš mikrobiom na boljše in vpliva na vse vrste koristnih sprememb za vašo prebavo in celostno zdravje.

Dejstvo o pritrjevanju in naseljevanju dobrih organizmov v prebavni trakt igra zelo pomembno vlogo pri dolgotrajnem reševanju prebavnih težav kot so napihnjenost, neredna prebava, zaprtje in dobro delujoč imunski sistem.

Kdor težko zaužije zadostne količine kefirja (0,25 – 0,75L dnevno), si lahko pomaga z drugimi oblikami dobrih bakterij, ki uspešno naseljujejo črevesje. To so na primer neprekuhano in nesterilizirano kislo zelje in repa, ali s prehranskim dopolnilom, ki vsebuje pravtako organizme, ki se naseljuejo v črevesju. Na prehranskih dopolnilih je ta označba CFU (colony forming units) Ti organizmi se naseljujejo namreč točno tako kot tiste v kefirju.

Kaj kefir lahko stori za vas?

Čeprav kefir nima standardiziranega nutricijskega profila, lahko rečemo, da bo vsak kefir imel visoko vsebnost kalcija, magnezija, kalija, vitamina B12, vitamina A, biotina, folata in dosti encimov. Če pa govorimo o makro hranilih, tipična porcija slabih 2,5 decilitrov vsebuje približno 160 kalorij, 10 gramov beljakovin, 12 gramov ogljikovih hidratov in 8 gramov maščob. To je približno enako, kot bi našli v kozarcu 2,5 decilitra polnomastnega mleka, čeprav ima kefir malce več beljakovin (približno 2 grama več). Laktoza, s katero imajo nekateri ljudje težave, je v kefirju praktično neobstoječa, ker ga dobre bakterije v njem pred-prebavijo za vas.

Zraven tega, da vam priskrbi ta hranila in naseljuje vaša prebavila s koristnimi bakterijami, ima kefir še naslednje supermoči:

  • Gradi močnejši imunski sistem: vsebuje netopen polisaharid imenovan kefiran, za katerega se je pokazalo, da ima antimikrobne lastnosti, zraven tega, da naj bi zniževal holesterol in krvni pritisk.
  • Gradi močnejše kosti: vsi mlečni proizvodi to naredijo, ker priskrbijo kalcij in vitamin K2 (ki pomaga pri absorbciji kalcija), vendar je vredno omembe.
  • Bori se proti težavam prebavil in na splošno podpira prebavo: kefirjeve dobre bakterije se borijo proti Chronovi bolezni in sindromu razdražljivega črevesja. Prav tako lahko zelo koristijo, če jih jemljemo med in po antibiotični terapiji, ker lahko pomagajo pri prevenciji gastrointestinalnih problemov, ki jih pogosto povzročijo zdravila.
  • Lahko se bori proti raku: priznati je treba, da skoraj vse spada v eno ali drugo kategorijo. Ali nekaj povzroča raka ali pa se bori zoper njega, tako da je danes težko sprejeti nekaj kot borca proti raku. Čeprav je tako, pa ima kefir nekaj specialnih sposobnosti na tem področju. Raziskava, ki so jo opravili na ameriški univerzi McGill, je odkrila, da kefir zmanjšuje rakave celice pri raku na prsih za 56 odstotkov, v primerjavi z jogurtovimi borimi 14 odstotki.
  • Prav tako vsebuje kalcij in vitamin D, dva hranila za zdravje kosti, zato da lahko vaše telo bolje zdrži napor intenzivne vadbe.

Kakšen je njegov okus?

Kefir, kot večino stvari dandanes, lahko najdemo v raznolikih sadnih okusih, sladkanimi z metričnimi tonami trsnega sladkorja, vendar je pitje česarkoli drugega kot navadnega, nesladkanega kefirja za kefirske slabiče. Lahko ga sladkamo z umetnimi sladili, vendar tudi navadni, nesladkani kefir ni neprivlačen. Je kisel, vendar ga lahko vsak odrasel okus vsaj zmore, če ga že ne ceni. Ko ga pijemo, nam da občutek, da nam prevleče naš celoten trebuh v pomirjajočem objemu.

Kako ga najboljše uporabiti?

Popijemo lahko en do tri 2,5 decilitrski kozarce na dan, ali naenkrat, ali pa ga razdelimo na dve ali tri porcije. Lahko ga popijemo samega, navadnega ali pa dodamo merico ali dve beljakovinskega praška (za okus in beljakovine, seveda) in ga napol pojemo z žlico, na pol pa popijemo. Lahko ga tudi nekaj zlijemo na naše kosmiče pri zajtrku, nato pa dodamo še nekaj kozjega ali kravjega mleka. Lahko ga dodamo šejkom namesto vode, da dobimo več kalorij in dodaten prehrambeni udarec. Le kupite takšnega, ki nima dodanega dosti sladkorja in drugih primesi. Lahko ga dodate tudi k juham, obaram in zmešanim jajcem, pire krompirju ali k številnim drugim vrstam hrane za nekaj okusa in nianse, vendar se zavedajte, da boste uničili več bakterij, če dvignete temperaturo nad 75 stopinj celzija.

Ne spreglejte kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke ⤵️

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Vir:

  • Luoma, TC. Tip: Forget Yogurt – This Stuff is Better and Badder.

Morda te zanima tudi