Moj 3 mesečni program NOVA POSTAVA

lana matjašič diabfit lana

Pred nekaj meseci sem se odločila za nov vodeni 3 mesečni fitnes program z namenom preoblikovanja postave, ki stremi k mojim osebnim ciljem želene postave. S fitnesom, prehrano in vsem kar je povezano s preoblikovanjem postave, se intenzivno ukvarjam zadnja 3 leta. Za menoj je že več različnih ciljno usmerjenih fitnes programov in spremenjenega načina prehranjevanja. Vsi dosedanji programi so bili med seboj različni, pa vendar zelo podobni. Tokrat sva pa v sodelovanju z Vitjo k programu pristopila precej drugače. Lahko bi rekla, da sva celotni proces skorajda »obrnila na glavo«.

Nova postava

Osebna želja po tem, da delam na sebi, premagujem sama sebe, se učim in delam napake, rastem, raziskujem in sebe ter svoje telo preoblikujem, je res velika oz. vsak dan večja. Želim si napredka in želim si dosegati zastavljene cilje. To me motivira in žene naprej. Spremljanje napredka in doseganje zastavljenih ciljev, ne glede na to kakšna je pot in cena tega, me osrečuje in polni z energijo. Povem, da imam res močno notranjo željo biti vsak dan boljša, tako na telesni kot osebnostni ravni.

Začetek programa nova postava

Sodelovanje z Vitjo mi je predstavljalo nov izziv in zelo sem se ga veselila. Pravzaprav sem nestrpno čakala začetek programa, saj je Vitja izjemen strokovnjak na svojem področju in zato me je zelo zanimalo kako bo potekal program, kakšni bodo treningi in kakšen bo način prehranjevanja. Program “nova postava” sva načrtovala in ga začela izvajati na daljavo zaradi takratnega stanja s COVID-19 virusom. Še sreča, da sva tik pred tem opravila meritve oz. biosignaturo in s tem pridobila izhodiščne meritve. Nato sva se po telefonu pogovorila o mojih ciljih, željah in pričakovanjih, ki so morali biti v skladu z začetnimi meritvami biosignature, saj sva le tako lahko zastavila realne cilje. Pomembno je, da si zastavimo realne cilje in imamo realna pričakovanja, saj je zadovoljstvo zato na koncu še večje. Šele na to sva lahko natančno določila cilj/e in napredek, ki ga želim ter ga številčno tudi zapisala. Zastavila sva si torej cilj v telesni teži in približnem % telesne maščobe. Določitev cilja/ev je prvi in najpomembnejši korak, ki je obenem tudi nujno potreben. Zakaj? Samo takrat, kadar so cilji jasno in natančno zastavljeni, lahko načrtujemo in oblikujemo pot, ki nas vodi točno tja. Ob tem pa nam daje še motivacijo, vztrajnost, pogum in jekleno voljo. Samo takrat, kadar ne vemo kam smo namenjeni, so bomo znašli nekje drugje – »bogvekje«.

Individualno prilagojeno – pomembno

Po natančni določitvi cilja sva se z Vitjo pogovorila še o mojem zdravstvenem stanju, načinu prehranjevanja, kaloričnem vnosu, možnostih treniranja in o mojih osebnih željah, kot je: število treningov na teden in časovna razporeditev treningov. Vitji sem tudi opisala, kako sem trenirala in kako sem se prehranjevala vse do začetka najinega programa. Področje prehrane sva z Vitjo veliko lažje načrtovala in sestavila, saj si že nekaj let redno spremljam dnevni kalorični vnos in razporeditev makrohranil, ki jih zaužijem. Poznavanje tega je zelo pomembno, saj ima dnevni, tedenski in mesečni kalorični vnos ter razporeditev makrohranil izredno pomembno vlogo pri doseganju napredka in zastavljenega cilja. Samo upoštevanje zastavljenih treningov nam ne bo dalo napredka, če ne vemo, kaj in koliko pojemo. Pika.

nova postava (1)
Rezultat po 3 mesečnem programu je bil padec telesne maščobe za 8 %, izguba petih kilogramov in predvsem preoblikovanje določenih predelov na telesu.

Pri oblikovanju prerazporeditve prehranjevanja (urnika) sem večji del prevzela sama, kar je najbolje, saj sploh nisem bila obremenjena s klasičnimi določenimi urami obrokov. Vitja mi je določil dnevni in tedenski kalorični vnos, sama sem pa zapisala jedilnik. Tako sem v sklopu celotnega programa sestavila jedilnike za različne kalorične vrednosti.

Za primerno oblikovanje in načrtovanje treningov ter prehrane, je Vitja upošteval moje izhodiščno stanje, ki se od posameznika do posameznika razlikuje. Vsak je individum z drugačno genetiko, zmožnostmi, sposobnostmi, načinom razmišljanja ipd. Pri sodelovanju z Vitjo mi je bilo predvsem všeč to, da je Vitja ravno zaradi njegove strokovne podkovanosti znal prilagoditi treninge in prehrano moji dani genetski zasnovi in je bil program zaradi tega usmerjen v izboljšanje mojih šibkih področjih in prerazporeditvi telesne kompozicije. Zaradi tega sem spet korak bližje dolgoročnemu cilju preoblikovanja postave.

Torej, ves proces sva »obrnila na glavo«. Kaj to pomeni?

Moji dosedanji programi so potekali drugače v smislu količine treninga, trajanja treninga, števila ponovitev in serij, izbire vaj in dnevnega kaloričnega vnosa ter načrtni razporeditvi tega čez 3-mesečno obdobje.

Nova postava – 1.mesec

Za prvi mesec izvajanja programa sva določila 6 kratkih treningov na teden in s tem spremenila mojo dosedanjo rutino treniranja. Treninge sem opravila razmeroma hitro in s tem zagotovila vsakodnevno aktivno gibanje. Izbira vaj je zajela celotno telo ter targetirala področja na telesu, ki sem jih želela preoblikovati. Sestavila sva torej 3 različne treninge, ki sem jih ponavljala 1 mesec. Trening je zajemal vaje za moč.

Kaj pa prehrana?

Do sedaj sem vedno delala na način postopnega zniževanja dnevnega kaloričnega vnosa. Tokrat, sva pa z Vitjo takoj znižala dnevni kalorični vnos na moj osebni minimum in s tem šokirala telo. V enem mesecu sem na tak način izgubila želene 4 kilograme. Zaradi nizkega kaloričnega vnosa treningi niso bili preveč naporni. Kljub temu pa je takšen način prehranjevanja prinesel nekaj »stranskih učinkov«. Telesna energija je po dveh tednih začela hitro padati, vedno več je bilo lakote in nihanj v razpoloženju. Veliko je bilo notranje psihične borbe, odrekanja in premagovanja same sebe. S tem se pa krepila samodisciplino, vztrajnost in notranjo moč. Zadovoljstvo in ponos na koncu veljata več, kot vse tisto, kar je bilo težko. Vedno bolj je bil viden napredek, kilogrami pa so začeli hitro padati po približno dveh tednih. Napredek mi je dajal veliko sprotne motivacije in zagona.

nova postava (1)
Rezultat po 3 mesečnem programu je bil padec telesne maščobe za 8 %, izguba petih kilogramov in predvsem preoblikovanje določenih predelov na telesu.

Nova postava – 2.mesec

Drugi mesec me je Vitja presenetil. Še vedno sem trenirala 6x na teden, vendar sva spremenila vaje in intenziteto. Sestavila sva dva dvo-tedenska programa. V tem mesecu je bila najpomembnejša sprememba pri kaloričnem dnevnem vnosu. Telesni metabolizem se je nekoliko upočasnil in energije mi je že zelo primanjkovalo. Zaradi tega sva dnevni kalorični vnos dvignila skoraj za polovico in ga po dnevnih različno razporedila. V povprečju je bil tedenski vnos za polovico višji. Vsak sedmi dan je sledil 24 urni vodni post. Ja, to je bil šele izziv, ki pa mi je pravzaprav dobro del. Priznam, da sem se sprva zaradi toliko višjega kaloričnega vnosa bala, da bom dobila izgubljene kilograme nazaj. Vitji sem zaupala in sem držala programa. V prvih dveh tednih nisem pridobila nobenega kilograma nazaj, skupno gledano pa sem na koncu drugega meseca imela samo 1 kg »nazaj« -več. Pomembno!!! Ta kilogram je bil pridobljena mišična masa tekom izvajanja programa. Ves čas programa sem si merila obseg pasu, bokov, stegen in rok. Kljub temu, da sem veliko več jedla in pridobila kilogram »nazaj«, se je moj obseg pasu in rok zmanjšal. Zgodilo se je točno to, kar sem si želela in predvsem to, kar je bil moj cilj. Pa še do dobra sem se v tem mesecu najedla J

Nova postava – 3.mesec

Sledil je še zadnji mesec, ko je bilo najtežje. Predvsem zaradi vedno nižjega deleža telesne maščobe in vsega kar, kot posledica tega, temu sledi. Spet sva spremenila izbiro vaj in intenziteto. Ves čas programa sem izvajala vaje za moč, z nekaj dodatnega kardija v smislu sprehodov ali lahkotnega teka. Kalorični vnos za zadnji mesec je seveda spet padel na moj dnevni minimum. S tem sva ponovno šokirala moje telo in metabolizem. Sicer sem v zadnjem mesecu izgubila še dodatne 3 kg, predvsem na račun telesne maščobe. To sva zagotovila z primerno razporeditvijo vnosa makrohranil (beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob). Slednje je ena najpomembnejših stvari za doseganje napredka oziroma preoblikovanja telesa in razporeditve telesne maščobe.

Nova postava – končni rezultat

Rezultat po 3 mesečnem programu je bil padec telesne maščobe za 8 %, izguba petih kilogramov in predvsem preoblikovanje določenih predelov na telesu. Z rezultatom in izvedbo celotnega programa sem zelo zadovoljna in na končnih meritvah sem bila vesela in ponosna. Smeh je kar poigraval na obrazu. S pomočjo Vitje, njegovega znanja in odličnega sodelovanja, sem dosegla zastavljen cilj. Zelo sem vesela in hvaležna za vse izkušnje in znanje, ki sem ga pridobila tekom programa.

V veselje mi je bilo sodelovati z Vitjo. Tako zaradi njegovega strokovnega znanja na tem področju, kot odnosa in rezultata, ki sva ga dosegla s skupnimi močni.

HVALA Vitja.

Ne spreglejte kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke 

Čokoladni energijski keksi (10 keksov) 2

Članek je pripravila Lana Matjašič. Svojo strast do pečenja in kuhanja razkriva pod profilom Diabfit Lana. Diabfit Lana zato, ker je diabetik in kljub temu živi fit življenje. Z sladkorno boleznijo tipa 1 se uspešno spopada že 21 let in ji daje navdih, da bolezen povezuje z zdravim načinom prehranjevanja in gibanja. Obožuje šport, fitnes in gibanje na splošno. Želi živeti kar se da fit “sladkorno” življenje, zato ustvarja sladkorju prijazne recepte, se ukvarja s fitnesom in raziskuje vse o bolezni. Z veseljem deli recepte in nasvete o sladkorni bolezni, za katere upa, da vam bodo v pomoč in veselje.

Morda te zanima tudi