VIDEO: Ubijalski trio za trebušnjake

trebušnjaki žoga

Na posnetku vidimo tri zaporedne vaje na žogi, ki so namenjene krepitvi trebušnih mišic. So precej težke in zahtevne, zato so preimerne predvsem za tiste, ki so že malenkost bolje fizično pripravljeni.

Kje se katera trebušna mišica nahaja in kaj je njena funkcija?

Na vsaki strani trebuha opisujemo po štiri mišice:

  • RECTUS ABDOMINIS teče od prsnice in spodnjih rebrnih hrustancev navzdol do sramnične zrasti, ter je prekinjena s tremi ali štirimi kitastimi vložki. Mišica leži v vezivnem tulcu (rektusovi ovijalki), ki jo tvorijo aponevroze ostalih treh mišic. Njena funkcija je potezanje medenice navzgor oz. vlečenje prsnega koša navzdol.
  • OBLIQUUS EXTERNUS ABDOMINIS teče s spodnjih osmih reber postrani navzdol proti medialni ravnini, ter se z apnoevrozo konča v rektusovi ovijalki in na sramnični zrasti. Hrbtenico upogiba na svojo, trup pa rotira na nasprotno stran.
  • OBLIQUUS INTERNUS ABDOMINIS se začne na zgornjem robu črevnice in končuje na hrustancih zadnjih štirih reber, ter v rektusovi ovijalki. Mišični snopiči potekajo pravokotno na snopiče prej omenjene mišice. Hrbtenico upogiba in rotira trup na svojo stran.
  • TRANSVERZUS ABDOMINIS teče iz črevničnega grebena in zadnjih reber, ter se končuje v rektusovi ovijalki. Napenja in stiska trebušno steno

Izvedba

  • 1.VAJA

Roke so čvrsto na tleh v položaju malo širše od širine ramen, noge mirujejo na prstih na žogi. Kolena krčimo k sebi in iztegujemo.

  • 2.VAJA

Roke so čvrsto na žogi, noge na tleh. Gibanje je v ramenih naprej in nazaj.

  • 3.VAJA

Roke so čvrsto na žogi, noge na tleh. Telo držimo v mirujočem položaju.

OPOZORILO: Za dosego izgube maščobe in, da bodo trebušne mišice vidne pa je potrebno izgubiti maščobo na trebuhu! Kako to narediti, pa lahko preberete pod sledečo povezavo.

Pri vseh treh vajah je pomembno, da težo telesa prevzamejo trebušne mišice in tako razbremenijo hrtenico. Če boste občutili bolečine v predelu križa, so vaše trebušne mišice ali sproščene, ali pa še prešibke za izvajanje teh vaj. V tem primeru priporočam, da prvo določeno časovno obdobje delate lažje vaje in s tem pripravite svoje telo za izvedbo težjih, temu triu podobnih vaj.

Ponovitve

Priporočam, da za začetek naredite od vsake vaje pa 10 ponovitev brez odmora, oz. pri zadnji držite položaj cca. 10 sekund, naredite 30 sekundno pavzo med serijami in nadaljujete vse skupaj 5X.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi