Za boljšo postavo natrenirajmo ramena

Rame.jpg

S trakovi TRX lahko izvrstno oblikujete svoje telo sami doma ali kjerkoli ste. Na spletni strani Vitja.si spoznajte pod zavihkom brezplačni treningi še številne vaje s katerimi boste lažje prišli do željene postave. Tokrat so na vrsti ramenske mišice oz. po domače rame.

Rameska ali deltoidna mišica je tista, ki strukturi človeškega telesa daje okroglo obliko ramena. Površno bi lahko rekli, da je sestavljena iz treh delov (sprednji, stranski in zadnji del), vendar natančnejši pogled razkrije, da je dejansko sestavljena iz sedmih delov. Ime deltoidna mišica je dobila zaradi njene posebne oblike.

Kje se mišica nahaja v telesu in kaj počne?

Izvira iz ključnice (ang: clavicle), akromiona (ang; acromion) in grebena lopatice (ang; scapula). Prirašča se na deltoidno grčevino na lateralni strani nadlahtnice (ang; humerus). Mišica kot celota abducira zgurnji ud. Sprednji snopi izvajajo anteverzijo in notranjo rotacijo, zadnji snopi pa retroverzijo in zunanjo rotacijo.

Izvedba

Trakove čvrsto pritrdimo na stabilno oporo. Na posnetku vidimo, da sem jih jaz imel pritrjene na balkonsko ograjo. Pomembno je, da se lahko nanje naslonimo brez tveganja, da se vse skupaj podre in se pred treningom primerno segrejemo.

  1. Stojimo pravokotno na vrvi, roke so kolikor se da pravokotno na telo. Da je obremenitev manjša krčimo roke v ramenskem delu in v komolcu. Spuščamo se počasi do začetnega položaja. (ZADNJI DEL RAMENSKIH MIŠIC)
  2. Položaj telesa je enak kakor pri prvi vaji. Bistvena razlika je v tem, da zaradi daljše ročice (komolci so iztegnjeni), bolj obremenimo zadnji del ramenskih mišic. (ZADNJI DEL RAMENSKIH MIŠIC)
  3. Stojimo pravokotno na vrvi in dvigujemo iztegnjene roke nad glavo. Počasi se spuščamo v začetni položaj. Vajo izvajamo kar se da umirjeno in počasi. Brez “cukanja” in hitrega spuščanja. (STRANSKI DEL RAMENSKIH MIŠIC)
  4. Stojimo pravokotno na vrvi in dvigujemo iztegnjene roke nad glavo, ter nato še spust v višino ramen. Počasi se vrnemo v začetni položaj po isti poti kot smo jo naredili. Vajo izvajamo kar se da umirjeno in počasi. Brez “cukanja” in hitrega spuščanja. (STRANSKI DEL RAMENSKIH MIŠIC)
  5. Dodatek za SPREDNJI DEL RAMENSKIH MIŠIC

Ponovitve

Vse vaje, ki so prikazane na posnetku naredite v enakem zaporedju, vsake po 10 ponovitev. Temu sledi 60 sekundi počitek. To je ENA SERIJA. Začetniki naredite 1 serijo, fizično bolje pripravljeni pa več. Ko sam delam te vaje naredim navadno 5 serij.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi