Ob prehodu sezon najpogosteje pride do padca imunskega sistema in prehladov. Čeprav se zdi, da je teh obolenj največ jeseni in pozimi, se tudi spomladi poveča število respiratornih virusnih obolenj. Hitre vremenske spremembe, kakovost zraka in onesnaženost v zraku, ki je velikokrat povišana, vse to vpliva na razvoj prehlada. Nizke temperature namreč predstavljajo ugodno okolje za razmnoževanje virusov.
Največkrat nas napadejo seveda virusi, ki okužijo dihala. Ti so tudi najbolj nalezljivi in se zlahka prenašajo z osebe na osebo.
Virusi so vedno prisotni in v našem okolju in čeprav se vedno res ne gre izogniti kakšnemu prehladu, lahko sami prispevamo veliko k odzivu našega imunskega sistema. Hkrati pa mu nudimo maksimalno podporo, ki vpliva na cel kupo procesov v telesu in skrbi za dobro počutje in bolj uspešen boj, takrat ko nas virusi napadejo.
Veliko lahko naredimo s preventivo, pazimo na vnos raznolike ter zdrave hrane. Izbirajmo sezonsko hrano, ki vsebuje tudi največ vitaminov, poudarek je seveda na zelenjavi in sadju. Skrbimo za redno gibanje in nudimo telesu podporo z dopolnili, za katera vemo, da prispevajo k podpori imunskega sistema.
Katera prehranska dopolnila izbrati, da svoje telo pripraviš na boj z virusi?
Imunski sistem je vedno delujoč obrambni mehanizem. Da dobro deluje, moramo skozi vse leto skrbeti, da ga ohranjamo v dobri kondiciji. Le dobro delujoč imunski sistem bo naše telo uspešno ščitil pred različnimi virusi in bakterijami. Imunski sistem torej pomaga vzdrževati naše zdravje skozi vse leto. Večina naredi ključno napako. Skozi vse leto pozablja na vitamine in minerale za podporo imunskemu sistemu ob pojavu prehlada pa poseže po vseh in pričakuje izboljšanje v enem dnevu. Cilj, ki ga imamo vsi je zdravje. Ves čas. A na to se spomnimo takrat, ko nas počutje ali telo opomni, da nismo v ravnovesju.
Da se v bodoče izogneš ali karseda najbolje preprečiš takšne situacije, ti v nadaljevanju podajam izbor prehranskih dopolnil, ki jih je zaradi svoje potrjenih učinkov na imunski sistem res smiselno dodajati skozi vse leto ali vsaj ob prehodu sezon in zgolj takrat, ko nas virusi že napadejo.
Cink
Cink spada med življenjsko potrebne elemente in igra vlogo pri več kot 300 presnovnih procesih. Pomemben je za normalno rast in razvoj organizma, nevrološke funkcije, reproduktivne funkcije, za celjenje ran, zaščito celic pred oksidativnim stresom in normalno delovanje imunskega sistema.
Blage oblike oksidativnega stresa so pospešeno staranje kože, slabšanje imunskega sistema, zmanjšanje telesnih sposobnosti in vplivi na živčni sistem. Hujše oblike povečane količine prostih radikalov in s tem oksidativnega stresa pa lahko vodijo v povečanje tveganja za razvoj rakastih obolenj, bolezni srca in ožilja, ateroskleroze in podobnih težjih obolenj.
Cink ima pomembno funkcijo pri vzpostavljanju tesnih stikov epitelijskih celic v dihalnem in prebavnem sistemu. To je ključnega pomena, da se zaradi virusov ali bakterij ne razvijejo tiha vnetja, ki na dolgi rok lahko vodijo v kronična vnetja.
Za vzdrževanje ravnovesja je potreben dnevni vnos cinka, saj telo nima specializiranega sistema za shranjevanje cinka. Priporočen dnevni vnos cinka za odraslo osebo je 7-10mg, za moške nekoliko več kot za ženske. Povečane potrebe po cinku imajo predvsem najstniki, noseče in doječe ženske, starejši odrasli ter ljudje z gastrointestinalnimi obolenji, zaradi katerih se zmanjša absorbcija cinka. Vegetarijanci, pri katerih prehrana vsebuje več fitinske kisline, ki omejuje biorazpoložljivost cinka, zaradi česar se potrebe po vnosu cinka lahko povečajo tudi do 50% .
V Evropi povprečni dnevni vnos cinka niha med 8 in 11mg za ženske, ter 10-15mg mg za moške, kar pri večini predstavlja zadosten vnos.
Vloga cinka in njegove prednosti
Da ima cink vrsto dokazanih učinkov na naše telo je potrdila tudi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Ta namreč navaja naslednje zdravstvene trditve:
Cink ima vlogo:
- pri delovanju imunskega sistema
- pri presnovi ogljikovih hidratov
- pri kognitivnih funkcijah
- pri sintezi DNK
- pri presnovi makrohranil
- pri presnovi maščobnih kislin
- pri sintezi beljakovin
- pri presnovi vitamina A
- pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom
in prispeva k:
- ohranjanju zdravih kosti
- ohranjanju zdravih las
- ohranjanju zdravih nohtov
- ohranjanju zdrave kože
- ohranjanju vida
Vitamin D
V maščobi topen vitamin D je ključnega pomena za pravilen razvoj, rast in ohranjanje zdravja od rojstva do smrti. Eden izmed najpomembnejših D vitaminov je vitamin D3. Njegova vloga pri ohranjanju zdravih, močnih kosti je že dolgo znana. Vitamin D je odgovoren tudi za vzdrževanje nivoja kalcija v krvi v točno določeni koncentraciji. Le ta omogoča normalno delovanje mišičnih in živčnih celic.
Kaj sploh je vitamin D?
Vitamin D je pravzaprav pro-hormon in ne vitamin. Sam po sebi nima nobene pomembne biološke aktivnosti. V telesu mora biti preoblikovan v svojo aktivno obliko, hormon 1,25 dihidroksiholekalciferol. Šele na tej točki lahko dela svojo magijo, kot je ojačanje vašega imunskega sistema.
Pomanjkanje vitamina D je velik problem.
Na žalost le nekaj vrst živil vsebuje substančne količine vitamina D (kot so losos, olje iz jeter trske (polenovke), gobe in, v manjši meri, rumenjaki v jajcih). Večina zahodnjakov ga tako dobi z jemanjem prehranskih dodatkov z vitaminom D ali preko mlečnih proizvodov ojačanih z njim. Vaše telo lahko proizvede lastni vitamin D, če prejme dovolj sončne svetlobe. Vendar mora biti izpostavljanje soncu zmerno in varno.
Zakaj uživati vitamin D3?
Pozitivne učinke vitamina D3 je potrdila tudi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), saj navaja, da:
- vitamin D prispeva k normalni absorbciji kalcija in fosforja
- prispeva k ohranjanju zdravih kosti
- prispeva k delovanju mišic
- prispeva k ohranjanju zdravih zob
- prispeva k delovanju imunskega sistema
- ima vlogo pri delitvi celic
Več kot 80% ljudi ima veliko pomanjkanje Vitamina D
Nacionalna raziskava Slovenije je pokazala, da kar 80 % odraslih Slovencev v zimskem obdobju trpi za pomanjkanjem vitamina D. Ta procent je nekoliko nižji v poletnih mesec, še vedno pa vsaj polovica prebivalstva tudi poleti trpi za pomanjkanjem tega življenjsko pomembnega vitamina.
Vitamin D zraven zaščite pred težjim potekom okužb pomaga tudi pred zapleti pri drugih boleznih.
Če Vitamin D in cink ojačamo z vitaminom C in Premium Pro Floro (kombinacijo mikrobioloških kultur, ki učinkovito vpliva na zmanjšanje tveganja obolenj zgornjih dihalnih poti), dobimo pravo “bombo” v boju proti virusom.
Tukaj so priporočila dr. Holicka:
- Če lovite vitamin D naravno, sledite pravilu “brez sončnih opeklin”. Ljudem svetuje, da preživijo na soncu polovico časa, ki bi bil potreben, da dobite blage sončne opekline.
- Pojdite na sonce med 10 uro dopoldan in 3 uro popoldan, ko so sončni žarki najmočnejši.
- Bodite pozorni na čas. Ljudje s temno ali temnejšo kožo lahko ostanejo na soncu okoli 30 minut, medtem ko naj tisti s svetlejšo kožo omejijo ta čas na približno 10 minut.
- Naredite to trikrat na teden, če je mogoče.
- Med tem časom ne uporabite kreme za sončenje (ker inhibira proizvodnjo vitamina D). Izjema je obraz – zelo malo vitamina D je proizvedeno skozi izpostavljenost obraza soncu, zraven pa povzroča še gubanje kože. Drugače pa redno uporabljajte kremo za sončenje.
- Jemljite vitamin D takrat, ko izpostavljenost sončnim žarkom ni mogoča. Obstajata dve vrsti lahko dosegljivih dodatkov z vitaminom D. Vitamin D2 (ergokalciferol) je manj učinkovit v dvigovanju krvnih nivojev hormonskega končnega proizvoda (1,25 dihidroksiholekalciferola) kakor vitamin D3 (holekalciferol). Zato uporabljajte D3 kadar je mogoče. Tako varno, kakor racionalno je jemati nekje med 2000 in 4000 IU na dan.
Ingver
Po ajurvedski medicini je ingver prava zakladnica zdravja in zdravilo za številne težave. Nekateri ingver imenujejo kar čudežna začimba, zaradi vseh pozitivnih zdravstvenih učinkov. Eden izmed teh je tudi blagodejen učinek na prebavo. V Indiji na primer, uporabljajo ingver vsakodnevno. Ingverjev čaj spada pri Indijcih med najljubše pijače, pri premagovanju težav z gripo in prehladom je pri starejših ljudeh številka ena.
Veliko ljudi namaka sveže ingverjeve palčke v limonin sok, dokler ne dobijo rahlo rozasto barvo, nato pa jih uporabijo kot dodatek pri skorajda vseh kuhanih jedi.
Pa si poglejmo to korenino okroglaste oblike, še malo pobližje.
10 neverjetnih učinkov ingverja
- Nimate pravega apetita? Pojejte kos svežega ingverja malo pred kosilom, da spodbudite apetit in prebavne sokove.
- Ingver pomaga pri boljši absorpciji in dobavi zaloge pomembnih hranil v telesu
- Ingver očisti mikrocirkulatorne kanale v telesu, sem sodi tudi nadležno vnetje sinusov, s katerim se verjetno spopadate od časa do časa
- Vam je slabo na letalu ali v avtomobilu? Košček svežega ingverja, namočen v med vam bo skorajda zagotovo pomagal
- Boleče dlesni in težave z napihovanjem? Ingver pomaga tudi pri težavah z vetrovi
- Krči in neprijeten občutek v trebuhu, zaradi napihnjenosti? Žvečite ingver
- Ingver pomaga tudi pri bolečinah v sklepih, saj deluje protivnetno. Dodajte ingverjevo esencialno olje v kopel, za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih
- Če ste ravno prestali operacijo in občutite slabost, vam lahko žvečenje svežega ingverja pomaga premagati slabost
- Pri bolečem grlu in zamašenem nosu je odličen ingverjev čaj. Učinek toplega ingverjeva čaja je še večji v kolikor nimate pretirano toplo v prostoru v katerem se zadržujete in redno zračite, da dobite čim več svežega zraka
- Slabo počutje in občutki žalosti pred spanjem? Poskušajte dodati ščepec ingverja v juho, po ajurvedski medicini naj bi ingver učinkoval tudi kot afrodizijak, ki bo zagotovo izboljšal vaše razpoloženje
Kako pri svojih strankah uporabljam ingver?
Ingver zelo rad dodajam predvsem kot dodatek za izboljšanje težav s prebavo in hitrejšo regeneracijo črevesne sluznice. Izredno velikega pomena je tudi kot blažilec vnetja, saj deluje na COX1 in COX2 receptorje brez negativnih posledic nesteroidnih protibolečinskih tablet, po jakosti delovanja pa se lahko kosa celo z dobro poznanim Ibuprofenom.
Zelo dober koktejl namenjen zgoraj opisanemu zjutraj na tešče, je:
- 0,5 l vode s sveže stisnjeno limono
- 1 čajna žlička začimbe ingverja
- 1 merica kolagena) – za še dodatno in hitrejšo regeneracijo črevesnega epitela
- 1 čajna žlička himalajske soli (za optimalno dleovanje nadledvične žleze)
- 1 kapsula Premium Proflora- poseben probiotik, ki zelo ugodno vpliva na znižanje vnetja ter izboljšanje izločanja strupov iz telesa.
Kolagen
Ko pomislimo na hidroliziran kolagen, večina od nas pomisli na gladko, čvrsto, napeto in mladostno kožo. Vse to je res, vendar pa je kolagen veliko več kot le ritual proti staranju. Kolagen je namreč tudi beljakovina, ki je ena najbolj zastopanih v našem telesu.
Kolagen je eden glavnih gradnikov naših kosti, mišic, kože, kit in vezi med sklepi. Naše telo ga proizvaja samostojno, vendar ta sposobnost z leti slabi, zato dodatki s kolagenom pomagajo pri ohranjanju vsebnosti kolagena v našem telesu. Predstavljamo si ga lahko kot neke vrste lepilo, ki drži vse lepo skupaj, in naše telo ohranja vitalno, močno in zdravo.
Kako deluje kolagen na črevesje?
Kolagen poskrbi za bolj čvrsto in elastično kožo, varuje sklepe, skrbi za obnovo vezivnega tkiva in boljši spanec. Kar slišimo zelo malokrat pa je, da ima kolagen ključno vlogo pri ohranjanju zdravja našega črevesja. Ohranjanje zdravega črevesja je izjemnega pomena za naš imunski sistem, zdravje možganov, kože, metabolizma in dobrega počutja. Ko enkrat zanemarimo zdravje črevesja, smo bolj dovzetni za okužbe, viruse, vnetja in pogosto tudi za sindrom prepustnega črevesja.
Vitamin C
Vitamin C je ključen vodotopen vitamin z vrsto funkcij v človeškem telesu. Njegova primarna funkcija je to, da je odličen antioksidant. Za vitamin C velja, da ga največ dobimo s svežo, ustrezno skladiščeno ter lokalno pridelano zelenjavo in sadjem. Večje potrebe imajo predvsem kadilci, nosečnice in tisti, ki se zelo intenzivno ukvarjajo s športom.
Vitamin C poznamo kot L-askorbinsko kislino in askorbat.
Vitamin C naše telo ni sposobno izdelovati samo, zato mu ga moramo stalno zagotavljati s primerno izbiro prehrane. Izboljšanje absorbcije železa v prebavnem traktu, zaščita pred prostimi radikali v organizmu, zmanjšanje oksidativnih poškodb DNK in zmanjšanje oksidacije LDL holesterola so le nekatere od mnogih funkcij vitamina C, ki kažejo na njegovo pomembno vlogo v našem telesu. Vitamin C deluje tudi kot antioksidant, samostojno in v kombinaciji z vitaminom E ter tako naše telo ščiti pred prostimi radikali. Pomemben je tudi za sintezo kolagena in tako za vsa naša mehka tkiva- dlesni, ožilje, kožo in kosti.
Delovanje vitamina C potrjuje tudi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) saj navaja, da ima vitamin C
- vlogo pri delovanju imunskega sistema,
- vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom,
- vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca
- prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti,
- prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju,
- povečuje absorpcijo železa,
- prispeva k sproščanju energije pri presnovi
Ne spreglejte kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke
- https://www.vitja.si/trgovina
- https://appliednutrition.uk
- https://reflexnutrition.com/
- https://www.vitja.si/vsebina/clanki
- https://www.vitja.si/vsebina/brezplacni-treningi
- Luoma, TC. Tip: The Easiest Way to Get Healthier
- Več na: https://www.italjmed.org/index.php/ijm/article/view/itjm.2018.931/1078
- Več na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409678/
- Pub med https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3273967/